Verbeterde beveiliging voor wifi-netwerken nu beschikbaar

Sinds vandaag is WPA3 beschikbaar. Hiermee is de verbinding tussen routers en Wi-Fi-apparatuur aanzienlijk te verbeteren. Het is namelijk niet langer mogelijk om versleutelde data op te vangen, te kopiëren en te ontsleutelen door geautomatiseerd naar het wachtwoord te zoeken.

WPA3 maakt het voor hackers een stuk lastiger om data vanaf een Wi-Fi-netwerk te onderscheppen. Met WPA2 kon de communicatie worden opgevangen om deze vervolgens op een computer te ontsleutelen. Met WPA3 kan dit alleen als de aanvaller in de buurt van het draadloze netwerk blijft. Het wordt dus lastiger, maar nog steeds niet onmogelijk om data te stelen. De sleutel kan nog gevonden worden, zeker als een veel te kort of te makkelijk te raden wachtwoord wordt gebruikt. Zodra de hacker daarin geslaagd is, kan hij het netwerkverkeer onderscheppen. WPA3 voorkomt wel dat oude data met het wachtwoord ontsleuteld kan worden.

Openbaar Wi-Fi-netwerk
Met WPA3 wordt het ook veiliger om gebruik te maken van een openbaar Wi-Fi-netwerk, zoals in een restaurant. Iedere gebruiker krijgt namelijk een eigen versleutelde verbinding, waardoor anderen niet zomaar mee kunnen kijken. Met WPA2 is het raadzaam om alleen via een VPN gebruik te maken van openbare Wi-Fi-netwerken.
Het kan nog even duren voordat WPA3 algemeen gebruikt gaat worden. Apparatuur dient een update te krijgen en soms zal nieuwe apparatuur moeten worden aangeschaft, als deze WPA3 niet kan ondersteunen. WPA2 is de meest gebruikte beveiligingsstandaard voor Wi-Fi, maar is inmiddels al veertien jaar oud. Doordat computers om codes mee te kraken in de tussentijd vele malen sneller zijn geworden, is WPA2 als onveilig gaan gelden.

Terug naar overzicht