Dat beveiligingscamera’s ook voor andere doeleinden zijn te gebruiken, blijkt uit een nieuw initiatief van de KNVB en Talpa. Bij vijftig amateurclubs zijn dit seizoen camera’s van Hikvision geplaatst, waarmee de wedstrijden live via internet zijn te bekijken.

De bedoeling is dat over drie jaar zo’n tien procent van alle amateurwedstrijden via internet worden uitgezonden. Dat gaat dan om niet minder dan 80.000 wedstrijden per jaar op 750 velden! In de toekomst wil de KNVB dat alle clubs meedoen. Maar eerst wordt extra ervaring opgendaan, na een goed verlopen test in de Randstad het afgelopen half jaar. Daarbij wordt gekeken naar de techniek, maar ook naar bijvoorbeeld privacyaspecten. Hoe om te gaan met spelers die op internet in beeld willen worden gebracht?

Kunstmatige intelligentie
De mede door Hikvision en EWS Solutions ontwikkelde technologie is van hoog niveau. Twee camera’s filmen vanuit een lichtmast de wedstrijd en volgen aan de hand van kunstmatige intelligentie en een speciaal ontwikkeld algoritme de bal. Na afloop kunnen spelers beelden selecteren om die bijvoorbeeld via sociale media te delen of gewoon te bewaren.
Hoewel beveiliging niet het uitgangspunt is van de camera’s, dragen ze volgens de KNVB wel bij aan voorkoming van incidenten op het veld. Iemand zal minder snel grove overtredingen of andere vormen van geweld begaan, in de wetenschap dat alles wordt vastgelegd.

Privacy
Het is aan de club om te bepalen of er camera’s komen of niet. Wie daar bezwaar tegen heeft, zal een andere club moeten kiezen, aldus de KNVB. Spelers kunnen na een wedstrijd via een app wel bepaalde fragmenten laten verwijderen, bijvoorbeeld als ze een grote blunder hebben begaan, maar de beelden zijn dan wel al live uitgezonden en mogelijk door anderen gedeeld. De Autoriteit Persoonsgegevens wil nog in gesprek gaan met de KNVB om na te gaan of het initiatief toch niet een inbreuk is op de persoonlijke levenssfeer van de spelers. Onder andere om die reden worden geen wedstrijden gefilmd als de spelers jonger zijn dan 14 jaar.