(Bij)verwarmen met infraroodpanelen kán een energiezuinige optie zijn naast de gewone cv-radiatoren. Deze vorm van verwarmen is handig in kamers waar iemand weinig of kort is, zoals in de badkamer of studeerkamer. Maar ook boven de favoriete plek op de bank kan een infraroodpaneel zorgen voor een zeer behaaglijke temperatuur zonder dat de thermostaat omhoog gedraaid hoeft te worden.
Hoe duurzaam is (bij)verwarmen met infraroodpanelen?
Duurzame energie vervangt langzamerhand de fossiele brandstoffen, zoals gas en de kolen- en kerncentrales. Duurzame verwarmingsoplossingen zijn daarom in opkomst. Maar hoe duurzaam zijn die oplossingen nou echt? Onze stroomvoorziening is een mix van groene en (vooral) grijze stroom. Zolang onze stroom niet volledig CO2-vrij is, is elektrisch verwarmen niet veel milieuvriendelijker dan gas. Het opwekken van stroom kan soms meer CO2 uitstoten dan verwarmen op gas. Het hangt dus af van het eigen gebruik (als bijverwarming of als hoofdverwarming) of infraroodpanelen een duurzame vorm van verwarming is.
Bijverwarmen met infraroodpanelen
Wil uw klant infraroodpanelen als bijverwarming gebruiken, zoals in de badkamer, studeer- of werkkamer en misschien op bepaalde plekken in de woonkamer? Dan gaat het gasverbruik waarschijnlijk omlaag. Uw klant zet immers de radiatoren dan niet meer hoog, of laat ze zelfs helemaal uit in bepaalde ruimtes. Maar een infraroodpaneel gebruikt stroom en de kosten voor elektriciteit gaan dan wel omhoog.
Infraroodpanelen als hoofdverwarming
Infraroodpanelen als hoofdverwarming is alleen mogelijk in een zeer goed geïsoleerde woning. Duurzaam is het alleen als de stroom ook duurzaam wordt opgewekt. Met infraroodpanelen als hoofdverwarming heeft uw klant wel een ander warmtegevoel dan met verwarming via radiatoren of vloerverwarming. Radiatoren verwarmen de lucht. Opwarmen van de ruimte gaat dan langzaam, maar de gehele ruimte wordt vervolgens verwarmd. Infraroodpanelen verwarmen alleen het object dat ervoor staat. Een infraroodpaneel heeft een bereik van maximaal 3 meter. Buiten het bereik van het paneel is het dan wél koud. Ook als het paneel boven een bureau hangt, blijven de benen onder het bureau koud.
Kan ik infraroodpanelen combineren met mijn zonnepanelen?
Als uw klant (bij)verwarmt met infraroodpanelen verbruikt hij minder gas, maar gebruikt hij ook meer stroom. Is het dan mogelijk om die stroom op te wekken met zonnepanelen op het dak? Geen extra energiekosten en geen CO2-uitstoot. Win-win toch? Helaas is de werkelijkheid iets minder rooskleurig dan het idee. Zonnepanelen produceren tweederde van hun stroom in de zomermaanden en slechts eenderde van de elektriciteit in de maanden waarin u de verwarming aanzet. Daardoor kan maar een deel van de opgewekte zonnestroom gebruikt worden voor de infraroodpanelen. Minstens tweederde van de elektriciteit die de panelen nodig hebben, komt nog van het net. Daarnaast gebruikt uw klant ook voor andere apparaten in huis stroom en blijft er dus nog minder zonnestroom over. Een slimme oplossing om extra stroom in de warme maanden op te slaan is een thuisaccu. Zo benut uw klant in elk geval alle stroom die hij zelf duurzaam heeft opgewekt.
Infraroodstraling. Is dat wel gezond?
Infraroodpanelen verwarmen doormiddel van straling. Dit is onzichtbare langgolvige infrarode warmtestraling. Langgolvige infrarode straling verwarmt onze huid, maar dringt er niet doorheen. Kortgolvige infrarode straling, zoals die terrasverwarmers of elektrische straalkacheltjes afgeven, dringt wél door de huid heen. Langdurige blootstelling aan kortgolvige infrarode straling kan het bindweefsel onder de huid aantasten. Langgolvige infrarode straling van infraroodpanelen doet dit niet en is daarom geen gevaar voor onze gezondheid.