Verbod asbestdaken na 2024

Het einde van de asbestdaken is nu toch ├ęcht in zicht: na 2024 zijn deze verboden in Nederland. Afgelopen dinsdag is het wetsvoorstel van staatssecretaris Stientje van Veldhoven door de Tweede Kamer met een ruime meerderheid aangenomen.

Werk aan de winkel

Het saneren van asbestdaken zal niet zonder slag of stoot gaan. Op dit moment resteert in Nederland nog 80 miljoen vierkante meter dak waarin asbest is verwerkt laat de Rijksoverheid weten. In de afgelopen 2 jaar is al circa 21 miljoen vierkante meter gesaneerd. De verwachting is dat dit jaar 12 miljoen vierkante meter asbest wordt verwijderd uit daken. De Rijksoverheid en de betrokken partijen zien mogelijkheden voor verdere versnelling. Daken zijn de grootste resterende bron waardoor asbestvezels nog in het milieu komen. Vrijkomende asbestvezels kunnen kanker en andere ernstige ziekten veroorzaken.

Fonds voor bedrijven en particulieren

Om de asbestdaken te saneren werd eerder al 75 miljoen euro beschikbaar gesteld voor bedrijven en particulieren. Van deze pot is momenteel slechts 5 miljoen euro over. Dit is niet voldoende om alle asbestdaken te saneren. Daarom pleitte de Tweede Kamer dinsdag voor een fonds voor bedrijven en particulieren die de sanering niet zelf kunnen betalen. Daarover moet de staatssecretaris nog dit jaar duidelijkheid verschaffen.

Terug naar overzicht