Nieuwe energieleverancier “vrijopnaam”

De nieuwe energieleverancier vrijopnaam stelt consumenten in staat om zonnestroom af te nemen van zonneparken elders in Nederland. Hierdoor hoeven ze niet te investeren in zonnepanelen op een eigen dak. Dat bespaart ze zorgen èn geld.

Steeds meer consumenten wekken zelf hun elektriciteit op uit zonlicht. Daarvoor hebben ze zonnepanelen gekocht en laten plaatsen op het dak van hun woning. Maar sommigen deinzen terug voor de investeringskosten, of twijfelen over hoelang ze nog in hun huidige woning zullen wonen. Daardoor stellen ze de investering in zonne-energie uit. Toch is het mogelijk om zonnestroom op te wekken zonder zonnepanelen op het eigen dak. De nieuwe energieleverancier vrijopnaam heeft daar een oplossing voor bedacht.

15.000 zonnepanelen Op dit moment beschikt vrijopnaam over zo’n 15.000 zonnepanelen in Nederland. Het gaat om 1250 zonnepanelen op een koelhuis in de Eemshaven, 400 panelen op het dak van een boer in het Leudal tussen Roermond en Venlo, duizend panelen op het dak van een plantenkwekerij in Someren, en twee zonneparken. Het ene zonnepark in Bleiswijk biedt 4000 zonnepanelen aan, en het andere zonnepark wordt gerealiseerd in het dorp Zeijen, in de gemeente Assen. Daar komen 2.200 panelen op een gesloten stortplaats beschikbaar.

Paneelopnaam Consumenten kunnen zonnestroom afnemen door eigenaar te worden van een of meerdere zonnepanelen van vrijopnaam. De energieleverancier noemt dit ‘paneelopnaam’. Consumenten betalen dan 180 euro per zonnepaneel. Vrijopnaam lokt klanten met een actie: consumenten die zich aanmelden als klant bij vrijopnaam krijgen één zonnepaneel gratis. Ze kunnen zoveel zonnepanelen kopen als ze nodig hebben. Als ze ervan afwillen kunnen klanten elk moment opzeggen. Vrijopnaam koopt dan de panelen terug.

Gegarandeerde opbrengst Vrijopnaam garandeert een minimale opbrengst per jaar per paneel. Een doorsnee huishouden heeft zo’n veertien zonnepanelen nodig om geheel zelfvoorzienend te zijn. De energieleverancier investeert via haar coöperatie het volledige aankoopbedrag van een paneel in de aanleg van nieuwe zonneparken in Nederland.  ‘Met de zonnepanelen op afstand bieden we een nieuwe, financieel aantrekkelijke en eerlijke manier om bij te dragen aan de versnelling van de verduurzaming van energiewinning in Nederland,’ melden oprichters van vrijopnaam. Dat zijn Marc Kluytmans, Casper Hengst en Bas Wijnen.

Terug naar overzicht