KPN wil vast-mobiele technologie grootschalig aanbieden in buitengebied

Het schrappen van de kosten voor een Internet buitengebied 4G-abonnement voor mensen in buitengebieden met een vast KPN-abonnement is de eerste stap op weg naar wat de operator omschrijft als een ‘volwaardige breedbandervaring’ door het combineren van vast en mobiel internet.

Wanneer de nieuwe technologie die momenteel getest wordt in het buitengebied van Nijkerk succesvol is, wil KPN deze combinatie van DSL- en 4G-netwerken op grotere schaal gaan aanbieden, zegt KPN-woordvoerder Stijn Wesselink. Het is nog niet duidelijk of het in 2015 ingevoerde Internet buitengebied 4G dan vervangen wordt. Volgens Wesselink heeft KPN op dat gebied niets nieuws te zeggen ten opzichte van afgelopen februari. Destijds gaf KPN aan dat de twee diensten complementair aan elkaar waren.

Duizenden huishoudens gebruiken 4G-alternatief buitengebied

5 procent van de Nederlandse bevolking woont in buitengebieden waar geen snel breedbandinternet via een vaste verbinding beschikbaar is. KPN gaf in 2015 aan dat er in potentie 100.000 huishoudens waren waar het op mikte. Er maken momenteel al ‘duizenden’ huishoudens in buitengebieden gebruik van de 4G-dienst, die een sneller alternatief moest bieden voor traag DSL. Klanten maken gebruiken van een 097-nummer en een simkaart-geschikte modem die het 4G-signaal omzet.

Afgelopen week werd bekend dat KPN per 1 augustus de datalimiet heeft geschrapt die eerder gold bij de twee abonnementsversies van Internet buitengebied 4G. Voor een vast bedrag van 39 euro per maand kunnen abonnees voortaan onbeperkt gebruik maken van de dienst. De downloadsnelheid van 20 Mbps is volgens KPN genoeg voor het streamen van video en muziek. Er geld geen fair use policy (FUP) volgens de KPN-woordvoerder. “Dit abonnement is te gebruiken conform de gebruikelijke voorwaarden die ook gelden voor vaste verbindingen van KPN.”

Wie al vast internet van KPN afneemt en in een buitengebied woont waar het abonnement beschikbaar is, kan de oplossing zonder extra kosten toevoegen aan het bestaande internetabonnement, zo stelde KPN verder op de website. Hiermee wordt volgens woordvoerder Wesselink voorgesorteerd op de resultaten van de in april gestarte proef in in Nijkerk.

200 huishoudens in buurtschap Appel-Driedorp Huinen krijgen in het kader van de pilot een combinatie van DSL en 4G aangeboden. Bij deze proef wordt de KPN ontvanger (Experiabox) gecombineerd met een LTE-modem. De breedbandverbinding gebruikt in de basis het vaste netwerk, maar schakelt 4G bij als de capaciteit van de vaste verbinding niet meer toereikend is. Alle vaste diensten – internet, tv, telefonie – zijn beschikbaar.

Vast-mobiele combinatie op grote schaal aangeboden

“We werken inderdaad achter de schermen aan technologie waarmee we klanten in buitengebieden een volwaardige breedband-ervaring kunnen geven door het vaste en mobiele netwerk te combineren,” stelt Wesselink. “Deze nieuwe technologie wordt momenteel getest in het buitengebied van Nijkerk. Bij goede testresultaten willen we dit op grotere schaal gaan aanbieden.” Uiterlijk eind dit jaar moet duidelijk worden of de pilot succes heeft gehad en een commercieel vervolg krijgt.

Terug naar overzicht