KPN stopt in 2022 met 3G-netwerk

KPN maakt vandaag bekend dat het per januari 2022 zal stoppen met zijn 3G-netwerk. Vodafone liet eind 2017 al weten dat het vanaf januari 2020 niet langer mobiel internet via 3G zal aanbieden. Ook KPN-dochter Telfort maakt bekend in januari 2022 diensten via 3G stop te zetten. T-Mobile laat desgevraagd weten aan Telecompaper dat het nog geen concrete plannen heeft voor het uitfaseren van 3G.

Om in de toekomst meer capaciteit en hogere snelheden te kunnen bieden, maakt KPN al enige tijd 3G-capaciteit vrij voor 4G. Inmiddels heeft ruim 95 procent van de KPN-klanten een smartphone die geschikt is voor 4G en verwacht KPN dat dit percentage de komende jaren verder stijgt. Klanten die per januari 2022 nog geen telefoon hebben die kan bellen over 4G (VoLTE), zullen vanaf dan gaan bellen en sms’en via het 2G-netwerk.

Vodafone stopt ook met 3G

Vodafone liet eind vorig jaar al weten dat het in januari 2020 stopt met het aanbieden van diensten over 3G. Het spectrum zal worden ingezet om de capaciteit op 4G/LTE en 4G+/LTE-Advanced netwerken te vergroten.

Vodafone raadt klanten aan om over te stappen naar een 4G-geschikt toestel. Anders maken ze per januari 2020 gebruik van het 2G-netwerk. Dat uit de jaren negentig stammende netwerk (GPRS) is eigenlijk niet bedoeld voor mobiel internet, gezien de lage maximumsnelheden, maar wordt vooral ingezet voor mobiele bellen en sms.

Meer capaciteit voor 4G

KPN, Vodafone en T-Mobile maakten de afgelopen anderhalve jaar steeds meer capaciteit vrij door 2G en 3G te beperken en het spectrum te refarmen (Tele2 heeft alleen een 4G-netwerk). De 900 en 1800-frequentiebanden zijn ooit geveild voor 2G, maar inmiddels ook in gebruik voor 4G. Met de 2100 band is hetzelfde gebeurd. Het spectrum wordt via carrier aggregatie gebundeld. Hierbij worden blokken spectrum uit 3 tot inmiddels al 5 frequenties gebruikt.

Telfort zet prepaid tijdig over

KPN-dochter Telfort stelt dat het (logischerwijze) tegelijkertijd met KPN stopt met dienstverlening via 3G. Voor prepaid-klanten zal het gebruik van het 4G-netwerk ruimschoots voor 2022 gefaciliteerd worden. Telfort prepaid-klanten die alleen 3G kunnen gebruiken, krijgen uiterlijk in 2019 een aangepast abonnement en tijdig kosteloos een 4G-geschikte simkaart.

2G blijft gewoon beschikbaar, benadrukt Telfort. Enerzijds als back-up voor bellen en sms’en, anderzijds voor Internet-of-Things diensten (zoals bijvoorbeeld voor een slimme thermostaat).

Terug naar overzicht