KPN houdt 5G-vaart erin

Telecom- en ict-aanbieder KPN maakt stappen om het netwerk aan te passen aan 5G-diensten. Inmiddels zijn vierduizend masten voorzien van nieuwe apparatuur die 5G mogelijk maakt. Dit jaar volgen er nog negenhonderd en in 2023 moeten de laatste honderd masten voorzien zijn van apparatuur voor die nieuwe mobiele standaard. KPN trekt 31 maart bovendien de stekker uit het 3G-netwerk.

Dat blijkt uit het jaarverslag van de ict- en telecomreus. Met zijn 5G-netwerk, waarop snelheden tot 210 Mbps mogelijk zijn, bereikt KPN nu tachtig procent van de bevolking.

KPN maakte eerder bekend dat het na aanscherping van het securitybeleid voor de kern van het netwerk alleen gebruik maakt van apparatuur van westerse leveranciers, waaronder Ericsson. Voor het radio- en antennenetwerk heeft KPN gekozen voor Huawei. KPN: ‘De nieuwe apparatuur is volledig technologie neutraal. Dat wil zeggen geschikt voor zowel 2G, 3G, 4G als 5G en met software configureerbaar. Er wordt dus geen separate apparatuur voor 5G geïnstalleerd.’

KPN verwierf in juli 2020 20 MHz aan spectrum in de 700-MHz-band om 5G-diensten te kunnen bieden met een dekking binnen Nederland. Daarnaast kreeg het ook 15 MHz in de 1400-MHz-band en 40 MHz in de 2100-MHz-band in handen om de snelheid van de mobiele data voor huidige 4G-klanten te verhogen en toekomstige 5G-diensten te ontwikkelen. KPN betaalde 416 miljoen euro voor die frequenties.

5G-contracten

KPN richt zijn 5G-strategie zowel op consumenten als bedrijven. Naast bellen en mobiel internet worden via het netwerk ook zakelijke diensten geleverd. In fieldlabs wordt geëxperimenteerd met allerlei toepassingen en diensten, zoals een rekenplatform voor industriële toepassingen. Dat is ontwikkeld met bedrijven op de Brainport Industries Campus (BIC) in Eindhoven en richt zich op allerlei toepassingen in de industrie. 

Op de Automotive Campus in Helmond worden samen met partnerbedrijven 5G-diensten ontwikkeld voor geautomatiseerd rijden. Door 5G in te zetten voor precieze positiebepaling moeten aanrijdingen tussen autonoom rijdende voertuigen voorkomen worden. Ook wordt geëxperimenteerd met op afstand bestuurbare kranen in de Rotterdamse haven en binnenvaartschepen die autonoom varen.

Volgens KPN blijft het niet alleen bij experimenten. Zo hebben de fieldlab-activiteiten inmiddels geleid tot contracten. Zo installeerde KPN een 5G-netwerk bij een logistiek centrum van DHL in Waalwijk. Dat wordt gebruikt om autonome mobiele robots aan te sturen.

5G-straling

KPN gaat in het verslag ook in op de maatschappelijk onrust rondom 5G-straling. Tegenstanders staken onder meer masten in brand uit angst voor 5G. KPN: ‘Hoewel er geen wetenschappelijk bewijs is dat de elektromagnetische straling van mobiele apparatuur of basisstations een gezondheidsrisico vormt, nemen we de zorgen over de introductie van 5G zeer serieus. We streven ernaar transparant te zijn over onze 5G-initiatieven en technologie. We volgen de ontwikkelingen in het wetenschappelijk onderzoek naar mobiele technologie en de effecten ervan en verstrekken data voor verder wetenschappelijk onderzoek.’
KPN zegt zich te houden aan alle officiële wetenschappelijke normen rondom maximale stralingsniveaus te houden zoals die zijn vastgelegd in de Internationale Commissie voor niet-ioniserende stralingsbescherming (ICNIRP). 

Terug naar overzicht