KPN gaat test vast-mobiel internet voor buitengebieden uitbreiden

KPN gaat de vast-mobiele technologie, waarmee de internetsnelheden voor inwoners in de buitengebieden van Nederland worden opgehoogd, op grotere schaal testen. In de komende maanden worden zo’n 2.500 KPN-klanten, woonachtig in het buitengebied, door KPN benaderd om deze techniek in de praktijk te ervaren. Afgelopen augustus liet KPN weten dat de toen lopende pilot bij succes uitgebreid zou worden.

De afgelopen maanden heeft KPN de vast-mobiele technologie (VDSL-4G) getest in Nijkerk. De eerste resultaten zijn volgens KPN goed en de provider meldt dat de bandbreedte daar fors toeneemt. Uit klantonderzoek blijkt dat 87 procent van de deelnemers ’tevreden is met de geboden internetsnelheid’ dankzij de vast-mobiele oplossing. Hierbij de kanttekening dat de test gratis was voor deelnemers en dat de mobiele routers werden aangeboden aan huishoudens waar de verbinding over DSL minder dan 10 Mbps levert.

Router uitgebreid

De vast-mobiele breedbandverbinding gebruikt in de basis het vaste netwerk (DSL). Met slimme technieken wordt de capaciteit van het mobiele netwerk (4G) bijgeschakeld. Hiervoor is de router uitgebreid met een extra unit die het mobiele 4G-signaal omzet als extra boost voor de gegevensoverdracht. KPN gaat dit nu op grotere schaal in het buitengebied testen, om te zien of op meer plekken in Nederland op deze wijze een goede breedband gebruikerservaring gerealiseerd kan worden.

Bij de eerste proef kregen 200 huishoudens in buurtschap Appel-Driedorp Huinen een combinatie van DSL en 4G aangeboden. De KPN ontvanger (Experiabox) werd gecombineerd met een LTE-modem. De breedbandverbinding gebruikt in de basis het vaste netwerk, maar schakelt 4G bij als de capaciteit van de vaste verbinding niet meer toereikend is. Alle vaste diensten – internet, tv, telefonie – zijn beschikbaar. Klanten in het buitengebied die in aanmerking komen voor de nieuwe testfase worden rechtstreeks door KPN benaderd. Vervolgens wordt deze test geëvalueerd met als doel deze oplossing op korte termijn op grotere schaal aan te kunnen bieden.

Huidig aanbod kent beperkingen

Bewoners in het buitengebied kunnen al langer bij KPN en bij T-Mobile terecht voor een mobiel abonnement als alternatief voor een breedbandverbinding. KPN biedt het abonnement ‘Internet Buitengebied via 4G’ aan. Voor een vast bedrag van 39 euro per maand krijgen klanten dan een modem die een mobiel signaal omzet in een vast signaal. De snelheid is 20 Mbps en er is geen datalimiet. Afgelopen augustus schrapte KPN de datalimiet als eerste stap op weg naar wat de operator omschreef als ‘volwaardige breedbandervaring’ door het combineren van vast en mobiel internet.

T-Mobile kent het T-Mobile 4G voor Thuis-aanbod met verschillende pakketten. Internetbundel S bevat 25 GB en kost 30 euro per maand; Internetbundel M bevat 50 GB voor 40 euro per maand; Internetbundel L bevat 100 GB en kost 50 euro per maand. Als de bundels op zijn, kunnen er GB’s worden bijgekocht. Bij M en L wordt de bundel ’s nachts niet aangesproken.

Vraag neemt toe

Een groeiend aantal Nederlandse consumenten beschouwt 4G als een mogelijke vervanger van de vaste internetaansluiting. Uit onderzoek van Telecompaper Consumer Insights komt naar voren dat bijna de helft van de Nederlandse consumenten overweegt om over te stappen, als de verbinding net zo snel of sneller is dan vast internet. Ook de prijs is een factor: 53 procent zou voor een lagere prijs overstappen.

Terug naar overzicht